Veelgestelde vragen

Over CDG

Distributeur
Handel betekent dat het product wordt verkocht en dus ook gefactureerd. Op het moment dat gewasbeschermingsmiddelen afzonderlijk worden gefactureerd is sprake van handel.

Loonwerkers
Voor loonwerkers geldt dat deze op het moment dat gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast en deze dienst als één geheel worden gefactureerd, niet worden gezien als handelaar.

Externe opslaghouders
Een externe opslaghouder mag zonder CDG-certificaat niet zelfstandig gewasbeschermingsmiddelen factureren. Er is dan immers sprake van handel.

Alleen in de volgende gevallen kan sprake zijn van vrijstelling:

  • Producenten van gewasbeschermingsmiddelen (toelatingshouders) die gewasbeschermingsmiddelen afleveren aan CDG gecertificeerde distributeurs
  • Producenten die middelen afleveren aan professionele gebruikers met het oog op zaadbehandeling of zaadontsmetting door deze gebruikers zelf (geen toepassing op gewassen)
  • Loonwerkers die 1) beschikken over een geldig certificaat Voedselkwaliteit Loonwerk (VKL-G incl. de extra module handel) én 2) Niet meer dan 1.500 kilogram/liter verkopen of afleveren per jaar.

Bij twijfel kunt u contact opnemen met het secretariaat van Stichting CDG.

Optie 1
Loonwerkers die handelen in gewasbeschermingsmiddelen tot een hoeveelheid van 1500 kg/liter per jaar hebben vier opties:

  • CDG-certificering;
  • Behalen van VKL-G (VKL + aanvullende module) via Stichting Pro aCt (zie hier);
  • Extern opslagbedrijf worden van een CDG gecertificeerd bedrijf (en dan niet meer zelf de middelen factureren); of
  • Beëindigen van handelsactiviteiten


Optie 2
Loonwerkers die meer dan 1500 kg/liter per jaar verhandelen hebben 3 opties:

  • CDG-certificering;
  • Extern opslagbedrijf worden van een CDG gecertificeerd bedrijf (en dan niet meer zelf de middelen factureren); of
  • Beëindigen van handelsactiviteiten

Ja. Alle bedrijven die op Nederlands grondgebied actief zijn, zijn gebonden aan Nederlandse wet- en regelgeving. Het maakt daarvoor niet uit of het bedrijf in het buitenland gevestigd is. Het gaat er om waar activiteiten plaatsvinden. Dus alle bedrijven die in Nederland (of vanuit Nederland) professionele gewasbeschermingsmiddelen op de markt willen brengen moeten beschikken over een geldig CDG certificaat én zijn opgenomen in het register van de Stichting CDG

Stichting CDG heeft geen rechtstreeks invloed op het middelenpakket.

Wél kan de Stichting CDG gewasbeschermingsmiddelen aanwijzen die onder het regime van gecontroleerde distributie komen te vallen. Gecontroleerde distributie kan eraan bijdragen dat gewasbeschermingsmiddelen ook onder moeilijke omstandigheden beschikbaar blijven.

Een certificaat zonder controle door een objectieve instantie heeft voor de ‘buitenwereld’ weinig waarde. Daarom worden controles uitgevoerd om na te gaan of bedrijven een CDG certificaat ‘waardig’ zijn. De controle op naleving van het CDG certificaat is uitbesteed aan certificerende instellingen (CI). De CI die een CDG certificaat kan verstrekken is op dit ogenblik:

MPS ECAS

Voor het CDG certificaat zullen jaarlijks aangekondigde controles (audits) worden uitgevoerd. Bij een bedrijf met meerdere vestigingen wordt een controleschema opgesteld, waarin staat met welke regelmaat locaties bezocht zullen worden. In drie jaar tijd zullen alle vestigingen tenminste één keer worden bezocht.

Daarnaast controleert de NVWA of bedrijven die handelen in gewasbescherming ook bij CDG gecertificeerd zijn. Ook controleert de NVWA of bedrijven voldoen aan de eisen die (niet alleen in het schema staan maar) ook in de wet staan.

CDG schema

Alle bedrijven die professionele gewasbeschermingsmiddelen In Nederland (of vanuit Nederland) op de markt brengen dienen in het bezit te zijn van een geldig CDG certificaat én te zijn opgenomen in het register onder beheer van de Stichting CDG. Hiervan zijn toelatinghouders uitgezonderd voor zover zij leveren aan erkende handelaren of aan een teler met licentie die het middel gebruikt voor zaaizaadontsmetting. 

U kunt zich aanmelden bij Stichting CDG door contact op te nemen met het secretariaat. Onder ‘downloads CDG schema’ kunt u alle benodigde documenten vinden. Indien u begeleiding nodig heeft om te komen tot het CDG certificaat kan een beroep worden gedaan op o.a. de volgende bedrijven/personen:

  • Antoine van den Broek (Quality Assurance: info@qualityassurance.nl)
  • Alma Ruting (Q-Point: a.ruting@q-point-bv.nl).
  • Huguette Tychon (HTP-advies: huguette@htp-advies.nl)
  • Hedde Cazemier (CKBadvies: info@ckbadvies.nl)

Export van gewasbeschermingsmiddelen is een complexe zaak. Het maakt bijvoorbeeld verschil of u levert binnen de EU of daarbuiten. Ook hangt het soms van het soort klant af welke regels exact gelden. De Stichting CDG heeft ter informatie het Stroomschema Internationale Handel opgesteld. Dit is een hulpmiddel om te bepalen wat in uw situatie van toepassing is. Vaak is het verstandig om een specialist met kennis van dit soort regulering te raadplegen. Zie hier voor het stroomschema.

Dit is geregeld in artikel 6.4 van het CDG-schema. Kort gezegd mag u leveren aan eindgebruikers met Nederlands grondgebied en (handels)bedrijven die zijn ingeschreven in het CDG register. Voor leveringen over de grens zie het antwoord hiervoor.

N.B. Voor sommige situaties gelden extra eisen voordat u mag leveren. Het gaat dan om “gecontroleerde distributie (artikel 6.3. CDG-schema)”. Als middelen voor gecontroleerde distributie zijn aangewezen mag u die alleen leveren als u zich aan alle voorschriften voor de gecontroleerde distributie houdt. Dit betreft met name bepaalde vrijstellingen die het Ministerie verleent aan telers.

Ja, dat mag. Retourleveringen aan de oorspronkelijke verkoper vallen niet onder de definitie ‘op de markt brengen’. Zie het Stroomschema Internationale Handel. Hierin zijn de regels over de levering van gewasbeschermingsmiddelen aan afnemers in het buitenland uitgewerkt. Kort gezegd: wat je geldig mag leveren mag je ook weer retour nemen.

Voor de volgende handelingen met gewasbeschermingsmiddelen zijn specifieke CDG-documenten nodig:

  • Levering van gewasbeschermingsmiddelen onder gecontroleerde distributie. Zie hier.
  • Levering van gewasbeschermingsmiddelen aan afnemers in het buitenland. Om beter inzichtelijk te maken welke CDG-documenten voor de diverse leveringen zijn vereist, is een stroomschema opgesteld. Zie het Stroomschema Internationale Handel.

Indien een CDG-bedrijf opslag van gewasbeschermingsmiddelen heeft uitbesteed aan een derde partij, dan fungeert deze partij als extern opslagbedrijf. Een extern opslagbedrijf is een (externe) organisatie die:

  • Professionele gewasbeschermingsmiddelen in beheer heeft, die eigendom zijn van een CDG-deelnemer; en
  • Niet zelf verkoopactiviteiten verricht met die professionele gewasbeschermingsmiddelen.

De CDG deelnemer blijft ervoor verantwoordelijk dat aan alle eisen van het CDG-schema wordt voldaan. De CDG-deelnemer moet er dus voor zorgen dat het ingeschakelde extern opslagbedrijf hieraan voldoet.

Werken met gewasbeschermingsmiddelen brengt altijd risico’s met zich en ligt ook maatschappelijk gevoelig. Daarom is het van groot belang dat er voldoende borging is dat met gewasbeschermingsmiddelen zorgvuldig wordt gewerkt. Daarvoor zijn veel regels gemaakt. Om te zorgen dat er een betrouwbare distributie is het CDG certificatieschema gemaakt. Dit is gebeurd in overleg met onder andere Agrodis, de industrie, LTO Nederland, het Ministerie van LNV en de NVWA.

Het doel van het certificatieschema is om ervoor te zorgen dat CDG-deelnemers:

  • Inzicht hebben in de in- en uitgaande stromen van gewasbeschermingsmiddelen;
  • Het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen op een verantwoorde wijze uitvoeren dankzij een werkend managementsysteem; en
  • Inzichtelijk kunnen maken dat de onderneming voldoet aan de wetgeving.

De gedachte achter het invoeren van een certificering voor bedrijven die actief zijn in de distributie van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland is: Zeg wat je doet, doe wat je zegt en laat zien dat je doet wat je zegt Voornoemde is in het certificatieschema vertaald in een aantal processen en procedures met als kernwoorden:

  • Traceerbaarheid
  • Toetsbaarheid
  • Te kwantificeren doelstellingen

Conformiteit met het CDG-schema wordt getoetst door certificerende instellingen (CI) die onder toezicht staan van de Raad voor Accreditatie (RvA). Certificering heeft hierdoor een hoge mate van betrouwbaarheid. Certificering waarborgt hetgeen in een schema is vastgesteld en waar een bedrijf aan dient te voldoen.

Om te beginnen zorgt het CDG systeem ervoor dat de bedrijven aan eisen moeten voldoen die vanuit de branche zelf zijn opgesteld. Als dat allemaal met overheidsregulering was gedaan zou de kans veel groter zijn dat de eisen niet goed op de praktijk aansluiten.

Verder is het CDG systeem zo opgezet dat het ook een hulpmiddel is om als bedrijf te voldoen aan alle regels en voorschriften die verspreid staan over diverse wetten en besluiten.

Het CDG certificatieschema bevat zowel eisen aan het product (borging dienstverlening) als aan het systeem van bedrijven (organisatie). De ervaring leert dat de CDG voorschriften uit het CDG-schema bijdragen aan optimalisatie van bedrijfsprocessen.
De ervaringen wijzen uit dat het invoeren van de CDG voorschriften in de bedrijfsvoering in eerste instantie uiteraard een bepaald tijdbeslag en investering vraagt. Echter, de besparingen als gevolg van het helder doorlopen van alle bedrijfsprocessen blijken zodanig te zijn, dat overal financiële voordelen worden behaald. Voordelen zijn bijvoorbeeld:

  • Inzichtelijkheid goederenstromen;
  • Duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden;
  • Verbetering van werkstructuren;
  • Minder voorraad verschillen;
  • Eenvoudiger inzet van tijdelijk/nieuw personeel;
  • Beter inzicht in risico’s binnen de bedrijfsvoering.

Het CDG certificatieschema is opgesteld volgens de systematiek van de ISO norm 9001. ISO 9001 is een norm die eisen stelt aan kwaliteitsmanagementsystemen van organisaties. De norm wordt breed toegepast in verschillende sectoren. De norm borgt een duidelijke procesbeschrijving van hetgeen binnen bedrijven plaatsvindt. Continuïteit van veilige en verantwoordelijke bedrijfsprocessen wordt bereikt door het vastleggen van heldere afspraken. Diverse bedrijven die in gewasbeschermingsmiddelen handelen hadden ook al te maken met ISO certificering. Ook daarom is het praktisch dat zoveel mogelijk binnen CDG is aangesloten bij de ISO systematiek.

Het belangrijkste verschil tussen de ISO-norm en het CDG-certificatieschema is dat de eisen uit het CDG-certificatieschema zich beperken tot de werkzaamheden van bedrijven die raken aan handelingen met gewasbeschermingsmiddelen. Meststoffen, graan en materialen vallen niet onder het CDG certificatieschema. In ISO-certificeringen worden alle activiteiten en processen op het bedrijf meegenomen.

Het CDG-certificatieschema bevat o.a. de volgende elementen:

  • Kwaliteitsmanagementsysteem (documentbeheer, kwaliteitsregistraties)
  • Bedrijfsvoering (werkwijze en beheerste omstandigheden, arbeidsveiligheid)
  • Bedrijfsmiddelen (personeel, vergunningen, noodplannen, transport, inkoop, etc.)
  • Handel (opslag, gecontroleerde distributie, leveringen en afhalen, etc.)
  • Procesverbetering (interne audits, procesbeheersing, etc.)
 

Goede administratie
Het inzichtelijk maken van in- en uitgaande stromen op het bedrijf betekent dat er een goede  administratie moet worden bijgehouden van inkoop, voorraad en verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. Er geldt een wettelijke administratieve regeling, maar gebleken is dat de voorraadverschillen kleiner worden door bijvoorbeeld heldere werkinstructies.

Gecontroleerde distributie
Een sluitende administratie is een vereiste en de kracht van het systeem Gecontroleerde distributie. Met het digitale systeem van Stichting CDG worden distributeurs geholpen om aangewezen middelen op een overzichtelijke wijze te distribueren. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het behoud van een effectief middelenpakket door de distributie van middelen via de CDG gecertificeerde bedrijven.

Verantwoord werken
Het verhandelen van gewasbeschermingsmiddelen op een verantwoorde wijze betekent onder meer veilig werken met goed opgeleide mensen.

Omdat er steeds ontwikkelingen zijn in de gewasbeschermingsmiddelenbranche is het van belang om het praktische en theoretische kennisniveau van de medewerkers te laten meegroeien. In een opleidingsplan zal dan ook bepaald worden welke opleidingen het personeel nodig heeft.

Bij verantwoord werken hoort ook het voldoen aan de eisen in de wet- en regelgeving. In het certificatieschema zijn niet de eisen uit de wet- en regelgeving overgenomen, maar wordt een aantal zaken genoemd die op het bedrijf aanwezig moeten zijn die voortvloeien uit wet- en regelgeving. Voorbeelden hiervan zijn een geldige vergunning Wet Milieubeheer, een risico-inventarisatie en -evaluatie, een calamiteitenplan en een inspectierapport met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Verbetermanagement
In het CDG certificatieschema is opgenomen dat het bedrijf zichzelf controleert en indien nodig verbeteringen aanbrengt binnen de organisatie. Hierbij wordt onder andere nagegaan of iedereen nog werkt volgens de afspraken die men met elkaar heeft gemaakt. De directie heeft hierin een belangrijke rol.

N.B. bovenstaande is natuurlijk geen volledig overzicht van alle eisen. Daarvoor moet het CDG-schema gebruikt worden.

Dankzij de waarborgen in het CDG-certificatieschema wordt “free-rider” gedrag tegengegaan. Stichting CDG staat in goed contact met relevante overheidsinstanties. Beiden hebben immers een gezamenlijk belang bij het voorkomen dat bedrijven in de distributiesector het kwaliteitsniveau dat in het CDG-certificatieschema is vastgelegd niet kunnen bieden.

Met steun van de convenantpartners is in 2010 het besluit genomen om het CDG-certificatieschema te ondervangen door een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) op te nemen in de nieuwe Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Een AVV is een juridisch instrument dat de overheid in staat stelt private sectorafspraken wettelijk op te leggen aan een hele doelgroep. In het geval van CDG: bedrijven die handelen in gewasbeschermingsmiddelen. Het is daarmee te vergelijken met het algemeen verbindend verklaren van CAO afspraken.

Een actueel overzicht van de bedrijven die beschikken over een CDG-certificaat kunt u hier bekijken.